Program 2018 Museet Butik Besök oss! Hyra lokal Fiske
 
  Våning 4
 

Samlingarna på Svaneholm


Kom med in i slotte

Våning 1
Våning 2

Våning 3

Våning 4


Vemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening


Svaneholms slotts Andelsförening

 

 

Villie lanthandel
Finns det något som väcker sådan nostalgi som en lanthandel - en butik där man handlade över disk, där det doftade nymalet kaffe, sill och snus, där det såldes livsmedel och karameller i lösvikt, där emaljskyltar gjorde reklam och där det fanns "allt", från nålbrev till stövlar och jordbruksredskap? En sådan lanthandel finns på Svaneholm. Den sista ägaren Wilma Olsson donerade hela butiken med inredning, varor och inventarier till museet. Detta skedde i början av 80-talet, efter det att affärsrörelsen i den lilla byn Villie några kilometer från Svaneholm upphört. Stanna till här och låt blicken svepa över hyllorna med varornas mångfald.

 

Allmogefinrum
Här visas ett ”finrum” i tätorten. Tidpunkten är ungefärligen år 1874, då den så kallade Grevebanan, järnvägen mellan Malmö och Ystad, tillkom. Övergången från det traditionella bondesamhället till det industriella samhället medförde allvarliga problem och svåra konsekvenser för befolkningen. Den första generationen av alla dem som kom att överge landsbygden för tätorten hade knappast ekonomiska resurser att införskaffa nya möbler, så kallade lackerade köpstavara. Därför målade man över den tidigare, blå allmogedekoren på sina gamla möbler. Modefärgen var då en kombination av svart/guld, särskilt för familjens gungstol; stånduret, dalaklockan, skulle målas i vitt/guld. Lägg även märke till symaskin, av trampmodell. Det var en möbel med hög status vid introduktionen, därav dekor och placering i finrummet.

 

Allmogekammare
En kammare i ett bondehem. Även här, liksom i rummet intill, tänker vi oss tiden omkring år 1874. Vi tänker oss att det var så här inredningen kunde se ut hemma hos de mer välbärgade bönderna, av vilka Skåne alltid haft många.

 

Fotoutställning

Här visas en utställning om fotografi, kameror och även om fotografen Hans Sernert.